Wat je het beste kunt eten om blaasontsteking te voorkomen en te genezen

Heb jij last van blaasontsteking?

Je bent niet de enige. Eén van de vijf vrouwen heeft wel eens last van buikpijn en een pijnlijk gevoel bij het plassen. Blaasontsteking is zelfs één van de belangrijkste redenen om naar de dokter te gaan. Wat je het beste kunt eten om blaasontsteking te voorkomen en genezen?

Blaasontsteking kan ontstaan wanneer bacteriën de urinewegen binnendringen. Ze veroorzaken pijn bij het plassen en kunnen ook buikpijn geven. En hoewel de ziekmakende bacteriën met antibiotica vaak prima te verdrijven zijn, gaat het er ook om je lichaam te laten genezen. Met natuurlijke voeding en gezonde dranken voorkom je dat je blaas verder irriteert.

Onbewerkte voeding

Onbewerkte voeding is voedsel waar geen kunstmatige zoetstoffen aan toe zijn gevoegd. Deze stoffen kunnen irriterend werken op de blaas en voorkomen dat je blaasontsteking goed geneest. Eet zo puur mogelijk en het liefst koolhydraatarm. Voedingsmiddelen die je het beste kunt eten zijn grasgevoerd vlees, eieren, verse vis, groenten, fruit, oliën, noten, zaden en pitten. Zorg er voor dat je zoveel mogelijk onbewerkt eet als je regelmatig last hebt van een blaasontsteking. Het verbetert je weerstand en zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor blaasontsteking.

Let goed op met citrusvruchten als je blaas ontsteking hebt. Citroenen, sinaasappels en grapefruits kunnen je blaas gevoelig maken en urineweginfectie verergeren.

Ook andere vruchten kunnen een negatieve invloed hebben op een blaasontsteking. Denk aan appels, perziken, druiven, pruimen, aardbeien en ananas. Net als sommige groenten trouwens, zoals tomaten. Laat deze groenten en fruitsoorten liggen totdat je weer helemaal beter bent. Ook sap van dit fruit en tomatensap kun je beter laten staan.

Eet vooral veel groene bladgroenten, deze bevatten veel vitamines en mineralen die je lichaam goed kan gebruiken.

Milde maaltijden

Houd je van pittig? Kruid je maaltijden dan tijdelijk met andere kruiden dan peper. Ook peper kan de blaas irriteren en urineweginfecties erger maken. Laat peper dus staan totdat je blaasontsteking genezen is.

Gelukkig zijn er genoeg heerlijke kruiden waarmee je je voedsel op smaak kan brengen. Denk aan Himalaya zout, verse kruiden als basilicum, koriander, tijm, gember en kurkuma.

Kruidenthee

Van theïne in zwarte thee en cafeïne in koffie is bekend dat ze de blaas irriteren en een blaasontsteking kunnen verergeren. Heb je last van je blaas? Drink dan liever verse kruidenthee. Dit bevat geen theïne. Maak bijvoorbeeld heerlijke verse munt thee met een beetje honing.

Water

Veel water drinken helpt om de ziekmakende bacteriën uit je lichaam te verwijderen. Laat frisdrank en ook alcohol vooral staan. Alcohol en koolzuurhoudende dranken, vooral die met citrus en cafeïne, irriteren de blaas en verergeren zo een blaasontsteking.

Cranberrysap

Cranberrysap bevat stoffen die het bacteriën moeilijk maken om in de urinewegen te blijven, zodat ze gemakkelijker kunnen worden uitgespoeld.

Ik hoop dat dit voedingsadvies je helpt om snel te genezen van een blaasontsteking. Heb jij nog andere tips? Deel ze in de reacties hieronder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *