Blaasontsteking: Een Typische Vrouwenkwaal?

Blaasontsteking

Vrouwen hebben veel vaker last van blaasontsteking. Dit komt door de bouw. De anatomische bouw is hoofdoorzaak nummer één van blaasontsteking.  De anus zit vlakbij de uitgang an de urinebuis. Bovendien is urinebuis veel korter dan de man waardoor pathogene (ziek makende bacteriën) gemakkelijk de urinewegen bereiken en vervolgens de blaas.

Het is logisch dat daarom tijdens de menstruatie en seksuele activiteit de vrouwen extra vatbaar zijn voor blaasontsteking. Een andere factor is de samenstelling van de microflora in de vagina die onder invloed van hormonen wijzigingen ondergaat, zowel aan het begin bij de seksuele rijping als tijdens de zwangerschap en aan het einde van de vruchtbare periode, tijdens de menopauze.

Preventieve maatregelen

Goede persoonlijke hygiëne is voor vrouwen dus essentieel. Goed wassen met name na geslachtsgemeenschap. Bij wc bezoek en gebruik van wc-papier is het aan te raden van voor naar achter schoon te vegen zodat de bacteriën niet vanuit de anus bij de vagina kunnen komen. Het gebruik van inwendige reinigende douches is overigens niet aan te bevelen. Verdere  is het dragen van katoenen ondergoed aan te bevelen en zijn strings uit den boze.

Behandeling

Indien er sprake is van een blaasontsteking is altijd antibiotica nodig. Vooraf zal de arts in het laboratorium de soort bacteriën onderzoeken om zodoende de juiste antibiotica te kunnen voorschrijven. Blaasontsteking geneest maar komt vaak weer terug.

Vrouwen met een actief seksueel leven hebben dan ook vaker blaasontsteking. Bacteriën worden in de urinebuis geduwd. De anticonceptiepil kan eveneens invloed hebben op de natuurlijke flora van de vagina en vaker blaas infecties veroorzaken.  Ook het gebruik van een inwendige ring als anticonceptie kan leiden tot blaasontsteking.

Cystitis bij vrouwen kan veranderen in een chronische aandoening.

Voor ééns en voor altijd verlost van blaasontsteking?

Bekijk en Download “Hulp bij Blaasontsteking” nu >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *