Blaasontsteking: Een vervelend kwaaltje

Huwelijksreis blaasontsteking

Wat kan een romantisch weekend verpesten?

Je hebt alle ingrediënten voor een romantisch weekend, een leuke man, een leuk hotelletje, champagne. Juist, een bacteriële infectie! en dan praten we niet eens over een SOA, maar een doodordinaire blaasontsteking.

Vroeger beter bekend als huwelijksreis cystitis, omdat blaasontsteking vaak voorkomt na het eerste seksuele contact. Want de seksuele handelingen kunnen druk en ongemak veroorzaken op de urinewegen om maar niet te spreken over de bacteriën die via mond en vingers worden overgebracht. Vandaar dat klachten als pijn bij het plassen en bloed in de urine vaak voorkwamen bij vrouwen, tijdens of na de huwelijksreis.

Cystitis: een bacteriële ontsteking of infectie van de blaas

De huwelijksreis cystitis is echter niet zozeer een ontsteking van blaas als wel van de plasbuis, met name de opening ervan vlakbij de vagina, waar de urine vanuit de blaas langs stroomt.

Een brandend gevoel tijdens het plassen verraad een beginnende infectie. Ook kan er sprake van bloedverlies zijn, pijn en/of een drukkend gevoel in de onderbuik en lichte koorts.

Urineweginfecties zijn het gevolg, wanneer de bacteriën langs de urinewegen zich verspreiden richting de blaas. De urinewegen zijn er echter in gespecialiseerd bacteriën onschadelijk te maken en uit te spoelen. De blaas is bedekt met een beschermend laagje waardoor bacteriën de wand niet kunnen aantasten. Urine heeft ook bacterie dodende eigenschappen waardoor de groei beperkt wordt. In sommige gevallen blijkt dit niet afdoende en is een explosie van bacterie de oorzaak van een blaasinfectie.

Niet alleen kan de blaasontsteking een gevolg zijn van het hebben van simpele seks op zich, maar vooral doordat er bacteriën via een vinger, voorwerp of penis, vanuit de anus in de vagina komen.

De blaasontsteking openbaart zich meestal pas na een dag of twee. De huisarts zal een en ander kunnen bevestigen door een simpele urinetest. Vervolgens zal een antibiotica kuur en pijnstillers worden voorgeschreven. Een warm bad zonder zeep helpt vaak ook om de klachten te verlichten. Seks kan beter even uitgesteld worden. Veel water helpt verder het lichaam zich te reinigen.

Met wat simpele voorzorgsmaatregelen kun je echter blaasontsteking goed voorkomen. Door veel te drinken en zowel voor als na intimiteit plassen om bacteriën weg te spoelen, maken bacteriën minder kans. Het gebruik van een glijmiddel kan beschadiging van de wand voorkomen. Een beschadigde wand is eerder vatbaar voor bacteriën dan een gezonde. Het gebruik van intieme sprays of deodorant wordt echter afgeraden omdat ze de wand irriteren kunnen. Bij wc bezoek altijd van voor naar achteren schoonvegen zodat bacteriën niet inde vagina kunnen komen. Douchen is beter dan baden, dus als je vatbaar bent voor blaasontsteking is het handig om deze tips voor ogen te houden.

Voor ééns en voor altijd verlost van blaasontsteking?

Bekijk en Download “Hulp bij Blaasontsteking” nu >>>

Een reactie

  1. 2013 heb zes keer blaasontsteking gehad bij de specialist geweest moet drieliter drinken om de drie plassen enikslik cranberry plus mijn vraag welke ondersteuning kan ik er bij gebruiken in afwachting of er iets voor is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *