Kruidenaftreksels tegen Blaasontsteking

Kruidenaftreksels tegen Blaasontsteking

Stap 1: Verzamel informatie

Blaas infecties heten ook wel Cystitis, Urethritis,of urineweginfecties (infecties van de urinewegen). Als bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen in de blaas, resulteert dit in een infectie. De symptomen zijn vaak een branderig gevoel tijdens het plassen, grote aandrang om te plassen maar er komt eigenlijk bijna geen urine, urineverlies, bloed in de urine, en pijn in het bekken. Maar  bij 25 procent van de blaasontstekingen treden geen van deze symptomen op.

Bacteriën kunnen op drie manieren in de blaas terecht komen. Direct vanaf de anus na toiletbezoek (vegen van achter naar voren na toiletbezoek), door irritatie van de urinebuis of kneuzing (bijvoorbeeld als gevolg  van het  gebruik van een diafragma, bekkenoperatie , of langdurige/krachtige vaginale penetratie), of door het aanbrengen van  katheter.

Tijdens de menopauze zullen de reproductieve en blaas weefsels dunner worden waardoor oudere vrouwen vatbaarder zijn voor infecties. Ook de verlaging van de zuurgraad draagt hiertoe bij.

Soms zijn er kleine ulceraties zichtbaar in de wand van de blaas, dit heet Interstitiele Cystitis (IC). Sommige van de remedies hierna genoemd zijn niet geschikt voor vrouwen met Interstitiele Cystitis.

Stap 2: Gebruik je energie

Laat het stromen! Bied de blaasontsteking het hoofd door veel te drinken! Zodra je de eerste symptomen gewaar wordt drink je een glas water elk uur. De verleiding om minder te gaan drinken wanneer je last krijgt van urineverlies, maar niets is minder waar. Blaasontsteking maakt incontinentie alleen maar erger.

Urine is in ideale vorm neutraal tot licht zuur (pH 5,8 pH 7). Zeer zure urine (pH lager dan 5,5) stimuleert infecties. Een bestaande  infectie leidt tot alkalische urine (pH 7,5 of hoger), waardoor deze prikt en brandt. Test uw urine met PH-papier op elk gewenst moment, behalve bij eerste urine  in de ochtend. Cranberry sap verlaagt de pH, vitamine C verhoogd de zuurgraad.

Cantharis is een homeopathisch middel tegen brandende urine.

Stap 3: Verzorging

Cranberries (Vaccinium Macrocarpon) bevatten bacteriën dodende stoffen en verstevigt de blaaswand. Hierdoor krijgen ontsnapte bacteriën er geen vat op. Ongezoete cranberrysap (of concentraat) is de meest effectieve vorm  (de suiker of maïs siroop in cranberry cocktail-type sappen en cran-appelsap kan de infectie aanwakkeren).

Drink hiervan minstens een glas per dag, tot een kwart liter per dag bij acute infecties, tenzij de zuurgraad van de urine al laag is.

Bekkenbodem oefeningen helpen blaasontstekingen voorkomen en te verlichten! Probeer deze eens: Na het plassen:  Sluit je ogen, ontspan, adem uit, en kijk of je er nog een extra druppel uit kunt persen.

Vaginale gistgroei (Candida) kan uw blaas of plasbuis irriteren. Een kopje gewone yoghurt 4-5 keer per week helpt.

Stap 4: Stimuleren

Uva Ursi (Arctostaphylos uva ursi) is een oud en beproefd middel dat de blaas versterkt en een einde maakt aan  chronische stille blaasontstekingen.  Ik gebruik het liefst een aftreksel van de gedroogde bladeren in warm water, maar ik ken ook vrouwen waarbij koud water infusies, tincturen, of zelfs azijn baat brachten.

De volgende doseringen zijn aan te bevelen:

Kruidenaftreksels 1 kopje van circa 125 ml; 10-30 druppels tinctuur, 1 eetlepel of ca. 15 ml azijn, 3-6 keer per dag aanbrengen en daarna  1-3 keer per dag gedurende 7-10 dagen. In zeer chronische gevallen helpt het om een maand lang absoluut geen suiker (ook geen vers fruit, vruchtensap en honing) te gebruiken.

Duizendblad heeft een urine desinfecterende en krachtige antibacteriële en samentrekkende  werking. Een klein kopje van het aftreksel versterkt verzwakte blaasweefsels. Één of twee keer per dag gedurende 7-10 dagen aanbrengen. Combineert goed met uva ursi. De resultaten zijn binnen een paar uur merkbaar.

In mijn ervaring, Echinacea purpurea en E. angustifolia zijn even effectief als antibiotica in het opruimen van blaasontstekingen en dragen niet bij tot vaginale gist.  De dosering  is 1 druppel echinacea tinctuur per kilo lichaamsgewicht. In acute gevallen, geef ik om de 2 uur een dosis. Naarmate de infectie afneemt, verlaag ik de toediening tot 1-2 doses per dag, gedurende  zo’n 2-10 weken.

Vrouwen die hun vulva wassen met water en zeep hebben vier keer meer kans op vaginale- en blaasontstekingen. Intieme douches, (openbare) bubbelbaden, tampons, nylon ondergoed en panty’s  kunnen de urethra irriteren en dragen zo bij tot blaasontsteking.

Bekend blaas irriterende stoffen zijn onder andere alcohol, zwarte thee, koffie, frisdrank, sap van citrusvruchten, chocolade, cayennepeper en hete pepers (een tinctuur op alcohol basis zal de blaas minder  irriteren wanneer je verdund in een glas water of een kopje kruidenthee).

Plassen na geslachtsgemeenschap spoelt bacteriën weg en vermindert zo de kans op urineweginfecties. Urineren voor de gemeenschap daarentegen verhoogt het risico op een blaasontsteking.

 Stap 5: Gebruik Supplementen

Ascorbinezuur (vitamine C) reinigt de nieren, spoelt de blaas, en verhoogt de zuurgraad van de urine. Probeer 500 mg per uur gedurende 6-8 uur.

LET OP: IC patiënten kunnen dit beter achterwege laten.

Voor ééns en voor altijd verlost van blaasontsteking?

Bekijk en Download “Hulp bij Blaasontsteking” nu >>>

Bekijk ook

Veilig en Natuurlijk

Blaasontsteking wordt veelal door bacteriën veroorzaakt. Natuurlijke geneeswijzen zijn een voor de hand liggende oplossing voor dit groeiende probleem.

3 Reacties

 1. Cranberries verlagen de zuurgraad, urine wordt minder zuur en vitamine c verhoogt de zuurgraad wat ook bacteriedodend zou werken. Urine wordt dan zuurder.
  Vaak worden cranberries ( ik maak shakes van diepvries bessen) geadviseerd in combinatie met vitamine c.

  Werkt dit dan elkaar niet tegen bij het bestrijden van blaasontsteking?

 2. Buchu thee is ontstekingsremmend en ondersteund de urinewegen. Ik drink elke dag een glas van die thee. Nog lekker ook. Vroeger eigenlijk alleen in Zuid Afrika verkrijgbaar. Nu ook in Nederland. Verder neem ik elke ochtend een glas water met een halve theelepel natriumbicarbonaat.

  • Maartje Goosens

   Hallo Richard,

   Dank voor je tip. Ik ben de Buchu ook gaan drinken. Was eerst best sceptisch maar merkte heel snel verbetering. Smaak was wel even wennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *